Terveydenhuoltoalan opetusta ohjaavat asiakirjat

Oppimistavoite 1. Tiedät opetuksen ja ohjauksen suunnittelua ohjaavat asiakirjat

Tarkastelen tässä kirjoituksessani oman alani opetuksen ja ohjauksen suunnittelua ohjaavia asiakirjoja opettajan työssä omalla koulutusalallani sosiaali- ja terveysalalla, ammattikorkeakoulun kontekstista.

Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, Sairaanhoitaja (AMK): 210 op
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto


Henkilökohtainen opintosuunnitelma


Metropolia kertoo sivuillaan, että henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa huomioidaan opiskelijan aikaisemmat opinnot, työkokemus ja muu opiskeltavan alan osaaminen. Näistä muodostetaan aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen (AHOT) jonka myötä voidaan rakentaa joustava ja yksilöllinen opintopolku.

Opetussuunnitelma


Ammattikorkeakoululaki määrittelee opintojen tavoiteajat, mutta lain mukaan ammattikorkeakoulut päättävät itse opetuksen sisällöstä.

Opetussuunnitelma on tärkeä työkalu opettajalle, koska siinä on pyritty huomioimaan työelämälähtöiset tarpeet, jonka myötä jatkuvasti vähenevä lähiopetusaika käytettäisiin tarkkaan hyväksi tulevaisuuden osaajien kouluttamiseen.

Aikaisemmin käymässäni sairaanhoitajakoulutuksessa Saimaan ammattikorkeakoulussa keskityttiin kliiniseen osaamiseen simulaatioharjoitteiden avulla, perheiden ja yksilöiden terveyden edistämiseen, yrittäjyyteen ja kansainvälisyyteen. Lisäksi painotettiin moniammatillista yhteistyötä, tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotoimintaa sekä työelämälähtöistä opetuksen suunnittelua. Lisäksi jo silloin, kohta 15 vuotta sitten painotettiin digitaalista osaamista, vaikka esimerkiksi sähköinen kirjaaminen oli aivan lapsenkengissään ja rakenteista kirjaamista oli tuskin edes keksitty vielä. Muistan hyvin ajan, kun valmistuttuani 2009 kirurgian vuodeosastolla ei edes ollut tietokoneita muualla kuin kirurgeilla ja sihteereillä. 

Kirjaamiset tehtiin neljällä eri värisellä mustekynällä, sinisellä kirjoitettiin normaalit asiat, punaisella annetut lääkkeet, vihreällä lääkärin määräykset ja mustalla kirjoitti yökkö tai fysioterapeutti. Mielestäni digitaalista osaamista tulisi opettaa enemmän ja kannustaa opiskelijoita digitaalisten työkalujen innovointiin, koska nykynuoret ovat näissä asioissa huomattavasti fiksumpia kuin oma ikäluokkani.

Nyt uutta ja valtavan kallista potilastietojärjestelmä Apottia opiskellessa tunteet ovat ristiriitaiset, vanha potilastietojärjestelmämme Uranus on ollut ihan kohtuu hyvä ohjelma mutta muutosvastarinta pukkaa kuitenkin pintaan. Toisaalta taas mitä pidemmälle ohjelmaa on opiskellut, sitä paremmalta ja fiksummalta keksinnöltä se näyttää. Apotti otetaan meillä käyttöön helmikuussa ja varmaan jo vuoden loppuun mennessä on saatu jonkinlaisia kokemuksia homman toimivuudesta. Toivotaan että satojen miljoonien eurojen satsaus ei ole mennyt hukkaan.

Hoitoalan opetuksen nykytilasta


Mitä olen seurannut tämän hetken sairaanhoitajien opetusta, ovat kädentaidot, kliininen osaaminen ja lääkitysosaaminen aivan lapsenkengissään niillä, joilla ei ole esimerkiksi lähihoitajataustaa. En tiedä johtuuko se opetuksen säästöistä ja lisääntyneestä itseopiskelusta, mutta mielestäni on huolestuttavaa, jos opiskelija tulee vaikka sisätautiharjoitteluun eikä tiedä mikä on insuliini, miksi sitä käytetään ja miten sitä käytetään. Kyllä ”ennen vanhaan” asiat olivat tältä osin paremmin ja harjoitteluihin ei edes päässyt, ennen kuin tietyt asiat olivat hanskassa. Tietysti raha ohjaa asioita, mutta mielestäni näissäkin hommissa tulisi priorisoida ja jättää tyhjät höpinät Florence Nightingalesta ja Äiti Teresasta vähemmäksi sekä keskittyä olennaisiin asioihin huomioiden nykypäivän vaatimukset. Toki sairaanhoidon historiaa voidaan opettaa, mutta ei ole tarpeellista käyttää siihen päivä- tai viikkokausia aikaa. Mikäli nämä asiat yksilöä kiinnostavat, he löytävät varmasti keinot löytää näistä tietoa lisää.

Myös näyttöön perustuvan hoitotyön merkitys ja tutkitun tiedon hakeminen ja soveltuminen ovat asioita, joiden opetukseen tulee panostaa heti hoitajaopintojen alussa, oli sitten kyseessä tuleva sairaanhoitaja, ensihoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. Tämä helpottaa opiskelijoita koko opintojen ajan, mahdollistaa työelämään siirtymisen ja näistä on hyötyä myös jatko-opinnoissa. Hoitajahan ei todellakaan ole valmis sitten kun on 210/240 opintopistettä kasassa, vaan siitä se opiskelu ja oppiminen vasta alkaa

Opetuksen toteutussuunnitelma


Ystävämme Totsu on yksi tärkeimmistä opettajan työkaluista. Siihen kirjoitamme ylös opetuksen aiheen, rakenteen, menetelmät, tavoitteet, käsikirjoituksen ja aikataulutuksen. Totsuun ei ole olemassa ”yhtä ja oikeaa” asiakirjapohjaa, vaan jokainen opettaja voi tehdä omanlaisensa. Totsuun on hyvä kirjoittaa ylös myös varasuunnitelma jos tekniikka tai osaaminen pettää.. Nimimerkillä kokemusta on, mutta ei siitä sen enempää.. 

Totsuun on hyvä sisällyttää myös opetuksen ydinainesanalyysi, eli mitä haluamme opiskelijoidemme oppivan. Nämä opetettavat ja opittavat tiedot ja taidot voidaan jakaa seuraavasti.

1. Must know (80% ajasta)
2. Should know (15% ajasta)
3. Nice to know (5% ajasta)


Lainsäädäntö


Terveydenhuoltoalan opiskelua ja terveydenhuoltoalalla työskentelyä ohjaavat ainakin seuraavat lait:

Laki ammatillisesta koulutuksesta 

Ammattikorkeakoululaki

Laki opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista

 Terveydenhuoltolaki

Erikoissairaanhoitolaki

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Lisäksi useita muita tarkentavia lakeja Opetushallituksen sivuilla

Valviran julkaisuja, määräyksiä ja oppaita voi tarkastella täältä.


Opetushallituksen määräykset


Opetushallituksella on valtavasti määräyksiä korkeakouluopetukseen liittyen ja niitä voi tarkastella täältä
Opetushallituksella löytyy myös paljon vinkkejä opettajille ja niitä päivitetään tänne.

Koulukohtaiset toimintatavat


Lisäksi on lakeihin perustumattomia, koulukohtaisia toimintatapoja. Osa niistä on hyviä ja osa huonoja, mutta toivottavasti nykyisen kaltaisella oppilaiden ja opettajien verkostoitumisella osattaisiin jakaa ja jalostaa niitä hyväksi havaittuja toimintatapoja.

Lähteet:


Metropolia, Sairaanhoitaja AMK (Viitattu 23.11.2019)


Laki ammatillisesta koulutuksesta (Viitattu 23.11.2019) 

Ammattikorkeakoululaki (Viitattu 23.11.2019) 

Laki opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (Viitattu 23.11.2019) 

Terveydenhuoltolaki (Viitattu 23.11.2019) 

Erikoissairaanhoitolaki (Viitattu 23.11.2019) 

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (Viitattu 23.11.2019) 

Valviran julkaisut, määräykset ja oppaat (Viitattu 21.11.2019) 

Opetushallitus, keskeiset lait (Viitattu 20.11.2019) 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti