3. Ymmärrät oppimisprosessin merkityksen oman alasi opetuksen ja ohjauksen pedagogisessa suunnittelussa.
6. Suunnittelet oman alasi koulutuskokonaisuuden.
7. Suunnittelet oppimista ja osaamista edistävän oppimisympäristön. (Suunnittelet fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen oppimisympäristön ja perustelet valintasi pedagogisesti.)
9. Käytät opetus- ja ohjausmenetelmiä pedagogisesti perustellulla tavalla. (Sovellat opetuksessasi nykyisen pedagogisen käsityksen mukaisia opetus- ja ohjausmenetelmiä monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti.)
10. Toimit oppimista edistävässä vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa
Millainen on oppimista edistävä verkko-oppimisympäristö?
- mitkä asiat edistävät oppimista verkossa?
- mitä tarkoittaa "autenttinen koulutuskonteksti" oppilaitos- ja työympäristössä?
Mitä on dialoginen vuorovaikutus opetus- ja ohjaustilanteissa? - opiskelijan näkökulmasta
Mitä ovat ammatilliseen koulutukseen soveltuvat opetus- ja ohjausmenetelmät?
Oppimista edistävä verkkoympäristö
Maarit Rauma toteaa opinnäytetyössään, että tämän verkkoympäristön tulee olla paikasta ja mielellään ajastakin riippumaton, toki esimerkiksi verkossa tehtävät ryhmätyöt voivat hiukan hankaloittaa riippumatonta aikataulutusta.
Hän toteaa myös, että verkko-opiskelu tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta vaatii myös paljon motivaatiota opiskelijalta. Vahvat sisäiset tavoitteet parantavat opiskelijan sisäistä motivaatiota, jonka on oltava vahva koska ulkoiset tekijät eivät voi kovin paljoa henkilökohtaiseen motivaatioon vaikuttaa.
Opiskeleminen verkossa vaatii motivaation lisäksi myös tietotekniikan perustuntemusta ja hyviä opiskelutaitoja. Opiskelutaitoihin kuuluvat vahvana osana oman ajankäytön hallinta, taito hakea ja tulkita tietoa sekä tunnistaa oleellinen tieto valtavasta informaatiomäärästä.
Näin ollen verkko-opiskelu poikkeaakin aika tavalla perinteisestä, opettajajohtoisesta opiskelusta. Verkko-opiskelussa tarvitaan kriittistä suhtautumista löydetyn tiedon jäsentämiseen, valikointiin ja analysoimiseen.
Mitkä asiat edistävät oppimista verkossa?
Avoin oppimisymäristö, joka mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattomuuden. Oppimisalusta, jonne kaikilla osallisilla on pääsy vuorokauden ajasta riippumatta. Oppimisalustalle voidaan palauttaa tehtävät ja tentit arvioitavaksi ja ne joko vertaisarvioidaan tai opettaja arvioi ne oman aikataulunsa mukaan.
Mahdollisuuksien mukaan oppimismateriaali olisi hyvä olla löydettävissä oppimisalustan kautta, mutta luonnollisesti esimerkiksi kaikkia oppikirjoja ei ole sähköisesti saatavilla.
Oppimisalusta toimii myös keskustelukanavana mahdollistaen dialogin opiskelijoiden ja opettajan välillä. Oppimisalusta voi olla joko oppilaitoksen tarjoama tai sellaisena voidaan pitää myös sosiaalisen median eri kanavia, joissa opiskelua ja dialogia päästään myöskin kätevästi toteuttamaan.
Rauma totetaa opinnäytetyössään myös mielekkään oppimateriaalin ja oppimistehtävät tärkeiksi, jotta opiskelu verkossa tuntuu mielekkäältä.
Opettaja verkko-opiskelussa
Opettajan rooli on muuttunut vuosien saatossa ja verkko-opiskelussa tämä on vielä selkeämmin nähtävissä.
On menty opettajavetoisuudesta opiskelijalähtöisyyteen, opettaja toimii verkossa enemmänkin opiskelujen ohjaajana ja oppimisprosessin edistäjänä.
Opettaja jakaa kurssin alussa opiskelijoille tiedon oppimistavoitteista ja tavoitellusta osaamistavoitteesta sekä valitsee pedagogiset mallit tämän mukaan kurssia varten.
Opettaja ohjaa opiskelijoita tarvittaessa omaan ajatteluun, lähteiden äärelle ja opastaa että miten missäkin tilanteessa kannattaa edetä.
Verkko-opiskelun edut
Kuusela ja Lemmetty toteavat kehittamishankeprojektissaan 2007, että verkko-opiskelu on:
-Aktiivista, jolloin oppija oppii jatkuvasti lisää.
-Konstruktiivista, jolloin oppija yhdistää uutta tietoa olemassa olevaan
-Kollaboratiivista, jolloin oppijat toimivat yhdessä
-Intentionaalista, jolloin oppija asettaa tavoitteita ja ottaa vastuuta oppimisestaan
-Kontekstuaalista, jolloin oppiminen kytkeytyy autenttisiin ongelmiin
-Keskustelevaa, jolloin oppijat ovat vuorovaikutuksessa, muodostavat oppimisyhteisöjä
-Reflektiivistä, jolloin oppija pohtii kriittisesti omaa oppimistaan
-Hyödynnettävää, jolloin oppija voi soveltaa oppimaansa uusiin ja erilaisiin tilanteisiin
Autenttinen koulutuskonteksti
Leppisaari kertoo artikkelissaan, että autenttinen koulutuskonteksti voidaan ymmärtää niin, että luodaan opiskelijoille mahdollisimman aito oppimisympäristö, joka on verrattavissa työelämään.
Autenttisuus tässä yhteydessä tarkoittaa myös todellisten ongelmien ratkaisua ja kytkeytymistä asiantuntijoiden verkostoon.
Autenttisen oppimisympäristön on oltava sellainen, että se on kytkettävissä tosielämän työskentely- ja oppimisympäristöön, jolloin oppijalla on mahdollisuus ajatella, niin kuin alan ammattilaiset ajattelevat.
Opettajan rooli autenttisessa oppimisessa
Opettaja ei siis anna opiskelijoille valmiita vastauksia, vaan keinot oikeiden vastauksien löytämiseen.
Autenttisen oppimisen edistäminen
Oppimisen autenttisuutta voi edistää esimerkiksi hankkimalla opiskelijalle ohjaajia todellisesta työelämästä. Opiskelijoita voi myös liittää opetettavan aiheen asiantuntijaverkostoihin ja kannustaa heitä tutustumaan asiantuntijoiden laatimiin artikkeleihin, blogiteksteihin, kirjallisuuteen jne..
Autenttisuutta tukee myös kulloisenkin aiheen ajankohtaisuus, esimerkiksi tällä hetkellä terveydenhuoltoalaa koskeva COVID-19 -virus.
Erilaisia oppimisen verkkoympäristöjä
Erilaisia oppimisalustoja on tuhansia ja mainitsen tässä vain muutaman niistä.
Moodle, www.moodle.com - käytössä hyvin monessa oppilaitoksessa, työelämässä ja asiantuntijaorganisaatiossa.
Office 365, https://products.office.com/fi-fi/home?ms.url=office365com&rtc=1, samoin erittäin yleinen pilvipalvelu useine työkaluineen.
G Suite, https://gsuite.google.fi/intl/fi/ Googlen pilvipalvelu yritys- ja oppilaitoskäyttöön
Peda.net, www.peda.net, Pedagogiikkaa netissä
Vuolearning, https://www.vuolearning.com/fi, oppimisalusta erityisesti mobiilikäyttöön.
Lähteet
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/114580/Rauma_Maarit_JAMK_Restonomi_opinnaytetyo.pdf?sequence=1
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/19689/jamk_1183464431_2.pdf?sequence=1
https://uasjournal.fi/tutkimus-innovaatiot/pedagogisella-vertaiskehittamisella-avoimia-autenttisia-ja-yhteisollisia-oppimisymparistoja-virtuaaliammattikorkeakouluverkostossa/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti