Lakiosaaminen, webinaari 10.12.2019



Osaamistavoite 34:

Ymmärrät opettajan toimintaa velvoittavan lainsäädännön ammatillisessa koulutuksessa/korkeakoulutuksessa.

Osaamisen osoittamisen kohdat A, B, C ja D

A. Miten hyvän hallinnon periaatteiden noudattaminen näkyy opettajan käytännön työssä ja miten opettajana varmistan, että opiskelijan oikeusturva toteutuu?

Hyvän hallinnon periaatteet

Keskeisenä tavoitteena ohjata viranomaisen toimintaa, päätöksentekoa, hallintotoimintaa ja kansalaisten kohtelua.

Laki24.fi mukaan terveydenhuollon opettajan tulee noudattaa kaikessa toiminnassaan hyvän hallinnon periaatteita, joita ovat:

1. Yhdenvertaisuus, joka tarkoittaa tasavertaista ja johdonmukaista kohtelua kaikessa toiminnassa

2. Tarkoitussidonnaisuus, opettaja ei saa käyttää harkintavaltaansa tai esimerkiksi kurinpidollisia sanktioita väärin.

3. Objektiivisuus, opettajan päätöksien on oltava perusteltuja. Opettaja ei saa suosia tiettyjä oppilaita perusteetta eikä ottaa lahjuksia vastaan.

4. Suhteellisuus, tähän liittyy kolme peruselementtiä. Toimien asianmukaisuus, tarpeellisuus ja oikeasuhtaisuus suhteessa tavoiteltuun päämäärään.

5. Luottamuksensuoja, opiskelijan tulee voida luottaa opettajan ja oppilaitoksen toimintaan kaikissa tilanteissa.

Oikeusturva

10.12.2019 lakiasioiden webinaarissa opimme, että oikeusturva on käsite, jolla pyritään estämään virheelliset virkatoimet ja korjaamaan jo mahdollisesti tapahtuneet virheet.

Hallintolaki ja hyvän hallinnon periaatteet pyrkivät takaamaan oikeusturvan toteutumisen.

Oikeusturva voidaan jakaa kahteen osaan. Ennakolliseen (preventiiviseen) ja jälkikäteiseen (repressiiviseen) oikeusturvaan. Jälkikäteisiä toimenpiteitä voivat olla oikaisu, muutos ja kumoaminen.

Jälkikäteisestä oikeusturvasta minulla on esimerkki sairaanhoitajaopintojeni ajalta.

Lääkelaskutentissä piti laskea lääkkeen tiputusnopeus, montako tippaa minuutissa. Oikea vastaus oli
tyyliin 66,7 tippaa minuutissa mutta se ei kelvannut opettajalle vastaukseksi, koska hänen mukaansa tippaa ei voi jakaa osiin ja vastaus oli väärä, koska en ollut pyöristänyt desimaaleja kokolukuun. Vetosin siihen, että kysymyksessä ei tullut esille, että oliko kyseessä lapsipotilas vai aikuinen, koska lapsilla pyöristys tehdään alaspäin ja aikuisilla se voidaan tehdä myös ylöspäin. Näin sain hylätyksi arvostellun tentin menemään läpi ja kaikki olivat tyytyväisiä. Kummalliselta se kyllä tuntui, että tenttivastaus oli liian tarkka ja siitä sitten yritettiin rokottaa..

Opiskelija voi tarvittaessa kannella asiassaan opiskelijoiden oikeusturvalautakuntaan.

1 § (22.12.2011/1409)

Opiskelijoiden oikeusturvalautakunnan tehtävät ja toimivalta

Opiskelijoiden oikeusturvalautakunta (lautakunta) toimii ensimmäisenä muutoksenhakuasteena ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017), ammattikorkeakoululain (932/2014) ja yliopistolain (558/2009) mukaisissa opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevissa asioissa. (11.8.2017/546)

Laki ammatillisesta koulutuksesta ja ammattikorkeakoululaki määrittelevät pitkälti opiskelijan oikeusturvan terveydenhuoltoalan opinnoissa.


Laki ammatillisesta koulutuksesta

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531

Ammattikorkeakoululaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932

B. Mitkä ovat opiskelijan velvollisuudet ja miten huolehdin opettajana työrauhasta?


Laki ammatillisesta koulutuksesta

94 §

Opiskelijan velvollisuudet

Opiskelijan tulee osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti opetukseen sekä näyttöihin ja muuhun osaamisen osoittamiseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä. Työvoimakoulutuksessa sovelletaan lisäksi, mitä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 5 luvun 4 §:n 2 momentissa säädetään opiskelijan osallistumisesta opetukseen ja opintojen etenemisestä.

Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

Opiskelijan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974).


Työrauha

Finlex ei tunne varsinaisesti työrauhaan liittyviä käsitteitä opiskelun kannalta, ainoastaan kunnallinen virkamieslaki on opetusta lähinnä oleva, työrauha -käsitteen sisältävä laki.

Mutta jos ajattelemme opiskelupaikan työrauhaa käsitteenä, on opettajalla ja oppilaitoksella useitakin keinoja sen ylläpitämiseen. Näitä ovat esimerkiksi opiskelutilasta poistaminen, vaarallisten tavaroiden haltuunotto, huumausainetestit, varoitus ja opiskelijan erottaminen määräajaksi. Voimakeinoista ja henkilötarkastuksen tekemisestä on omat määräyksensä, voimakeinot tulee olla mitoitettu oikein ja henkilötarkastusta tulee olla tekemässä saman sukupuolen edustaja, toisen koulun henkilökuntaan kuuluvan läsnä ollessa. (Laki ammatillisesta koulutuksesta)

Ammattikoulussa tai ylemmillä asteilla en ole nähnyt minkäänlaisia väkivaltatilanteita. Yläasteella niitä oli jonkin verran, oppilaat tappelivat joko keskenään tai sitten opettajien kanssa. Yhden kerran näin poliisitkin paikalla, muuten koulu käsitteli tämmöiset tapaukset keskenään.

C. Miten otan huomioon tietosuojan ja salassapitosäännökset opettajan työssä?

Opiskelijan terveydentilaa ja toimintakykyä koskevia ja tehtävien hoidon kannalta välttämättömiä tietoja on tiedon haltijalla salassapitosäännösten estämättä oikeus antaa:

1) oppilaitoksen rehtorille tai johtajalle ja oppilaitoksen turvallisuudesta vastaavalle muulle henkilölle opiskelun turvallisuuden varmistamiseksi;

2) opinto-ohjauksesta vastaaville henkilöille muihin opintoihin ja tukipalveluihin ohjaamista varten;

3) opiskeluterveydenhuollosta vastaaville henkilöille opiskelijan terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi ja tarvittaviin tukitoimiin ohjaamista varten;

4) työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta vastaaville henkilöille opiskelijan sekä työpaikan henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi; sekä

5) poliisille ja koulutuksen järjestäjän edustajalle, joka on ensisijaisessa vastuussa turvallisuusuhan selvittämisestä, välittömän turvallisuusuhan arvioimiseksi tai jos opiskelijan todetaan terveydentilan arvioinnissa olevan vaaraksi muiden turvallisuudelle.

Salassapitosäännökset sisältyvät eri koululakeihin, joita julkisuuslain säännökset täydentävät. Julkisuuslaissa opetustointa koskevat seuraavat tapaukset, joissa salassapito on ehdotonta:

Oppilashuolto ja arviointi

Julkisuuslaissa säädetään, että salassa pidettäviä asiakirjoja ovat oppilashuoltoa ja oppilaan opetuksesta vapauttamista koskevat asiakirjat, oppilaan ja kokelaan koesuoritukset sekä sellaiset oppilaitoksen antamat todistukset ja muut asiakirjat, jotka sisältävät oppilaan henkilökohtaisten ominaisuuksien sanallista arviointia koskevia tietoja. Esim. oppilaan käyttäytymisen arviointi.

Sellainen sanallinenkin arviointi, jossa ei arvioida oppilaan henkilökohtaisia ominaisuuksia, on julkinen. Tällaisia ovat esimerkiksi maininnat siitä, onko oppilas saavuttanut asetetut tavoitteet vai tarvitseeko hän lisäharjoitusta.

Vakiintuneen tulkinnan mukaan myös tenttitulokset ja vastaavasti koesuoritusten arvosanat ovat julkisia, ja niistä annetaan pyynnöstä tietoja.

Opiskelijahuoltoa koskevat asiakirjat

Opiskeluhuoltoa koskevia salassa pidettäviä asiakirjoja ovat yksilökohtaisessa opiskeluhuoltotyössä laaditut opiskeluhuollon kertomukset ja muut siihen liittyvissä tehtävissä laaditus ja saadut yksittäistä opiskelijaa koskevat asiakirjat.

Terveydentila ja sosiaalihuolto

Salassa pidettäviä ovat kaikki tiedot terveydentilasta (mm. kaikki lääkärintodistukset), vammaisuudesta sekä seksuaalisesta käyttäytymisestä ja suuntautumisesta. Samoin salassa on pidettävä tiedot sosiaalihuollon asiakkaista, heidän saamistaan etuuksista, tukitoimista tai sosiaalihuollon palveluista sekä työhallinnon henkilöasiakkaan palveluista.

Vaikka päivähoito ei enää alkaen ole sosiaalihuoltoa, tieto siitä, että lapsi on päivähoidossa, on edelleen pidettävä salassa.

Tieto siitä, että oppilaalle annetaan erityistä tukea, on salassa pidettävä.

Psykologiset testit


Psykologinen testi, soveltuvuuskoe ja niiden tulos tai arviointi ovat salassa pidettäviä. Testit kuvaavat henkilön persoonallisuutta, ja yksityisyyden suoja edellyttää niiden salassapitoa. Testejä esiintyy esimerkiksi oppilasvalinnassa ja työntekijöitä valittaessa.

Yhteystiedot


Salainen puhelinnumero ja matkaviestimen sijaintipaikka on pidettävä salassa. Muutkin puhelin- ja osoitetiedot, jos henkilö on pyytänyt salassapitoa ja jos hänellä on perusteltu syy pelätä turvallisuutensa tulevan uhatuksi (ns. turvakielto). Jos henkilö pyytää turvakieltoa oppilaitokselta, hänet on ohjattava pyytämään sitä myös maistraatilta.

Edes sairaalassa ei nähdä turvakiellon omaavan osoitetta tai muita yhteystietoja, tulee vain teksti ”Kysy lisätietoja maistraatista”

Tieto siitä, että henkilö on koulun oppilas, on julkinen, ellei tiedon antamisella paljastu muulla perusteella salassa pidettävä seikka (esimerkiksi sairaus, vammaisuus tai se, että oppilas saa erityistä tukea).

Tutkimus ja tilastointi


Tutkimuksen tai tilaston perusaineistot, jotka on vapaaehtoisesti annettu viranomaiselle tutkimusta tai tilastointia varten, ovat salassa pidettäviä. (oph.fi)

D. Miten noudatan tekijänoikeuksia opettajan työssä?

Tekijänoikeus on osa immateriaalioikeuksia. Immateriaalioikeuksiin lukeutuvat myös esimerkiksi patentit ja tavaramerkit, joiden merkitys korostuu yritystoiminnassa. (operight.fi)

Tekijällä on oikeus teokseensa, oli se sitten video, musiikkiesitys, kirja, etc…

Tekijänoikeuksiin on kuitenkin operight.fi -sivuton mukaan määrättyjä helpotuksia seuraavalla tavalla:

Ajantasaiset tiedot kouluille hankituista luvista ja niiden yksityiskohtaisista ehdoista löytyvät Kopioston verkkosivuilta www.kopiosto.fi

Kopiointilupa


Valokopiointi Valokopiointilupa antaa oikeuden kopioida kotimaisia ja ulkomaisia julkaisuja seuraavin ehdoin:

• Enintään 20 sivua (kuitenkin korkeintaan puolet julkaisusta) / julkaisu / lukukausi / oppilas: kirjat, lehdet, mainokset ym.

• Enintään 10 sivua (kuitenkin korkeintaan puolet julkaisusta) / julkaisu / lukukausi / oppilas: nuotit ja nuottijulkaisut.

• Ei saa kopioida lainkaan: työ-, harjoitus- ja vastauskirjat.

• Koskee myös digitaalisesta lähteestä kuten internetistä tulostamista.

• OKM:n sopimus ei koske kopioita tai tulosteita, joista peritään opiskelijoilta maksu. Näihin on hankittava erillinen lupa Kopiostosta. Digitaalinen kopiointi ja käyttö mahdollistaa että voit:

• Kopioida vapaasti verkossa olevia kuva- ja tekstiaineistoja.

• Skannata osia painetuista julkaisuista.

• Digitoituja ja verkosta tallennettuja aineistoja saa välittää opetusryhmälle suljetussa verkossa.

• Lupa ei koske: työ-, harjoitus- ja vastauskirjat, kotimaiset näytelmät, musiikki, liikkuvakuva ja tietokoneohjelmat Kopiointiluvalla saa myös käyttää teksti- ja kuva-aineistoja käännös- ja muunnelmaharjoitusten tekemiseen osana opetusta. Lupa ei koske kustannettuja oppimateriaaleja eikä sävellyksiä. Kopiointiluvan tarkat käyttöehdot löytyvät Kopioston sivuilta.

Kuntalupa

Kuntalupa kattaa musiikin esittämisen koulun tilaisuuksissa, jotka eivät kuulu opetuksen yhteyteen. Kunta vastaa kuntaluvan hankkimisesta. Se mahdollistaa musiikin esittämisen ja tallentamisen kunnan järjestämissä maksullisissa ja maksuttomissa konserteissa, joihin esimerkiksi koulun juhlat lasketaan.


Lähteet

Lakiwebinaari, 10.12.2019 Maarit Junkkari, OAMK

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030434

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932

https://www.laki24.fi/hyvan-hallinnon-periaatteet/

https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/julkisuus_ja_tiedonhallinta_opetustoimessa.pdf

https://operight.fi/sites/operight.fi/files/operight-tietovihko_2018.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti