Ohjaussuunnitelma ja ohjauksen käytänteet hoitoalalla


Oppimistavoite 2. Ymmärrät ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen ohjauksen käytänteitä ja ohjausmuotoja.
Ohjaussuunnitelman merkitys

Stadin ammattiopiston mukaan ohjaussuunnitelma tehdään siksi, että voidaan varmistaa hoitoalan opiskelijoiden mahdollisuus saada tasavertaista ja -laajuista ohjausta ja että opiskelijan ohjaus toteutuu yhdenvertaisena kaikkialla. Ohjaussuunnitelmalla pyritään parantamaan opiskelumotivaatiota, varmistamaan ohjauksen laatu, ehkäisemään opiskelun lopetuksia. Ohjaussuunnitelma helpottaa myös opintojen jälkeistä työllistymistä ja myöhempiin koulutuksiin hakemista.

Ohjauksen kokonaisuus Stadin ammattiopistossa:



























”Opintojen alussa korostuu opiskelijoiden perehdyttäminen omaan koulutusalaan, toimin-taympäristöön, tutkinnon rakenteeseen, arviointiin sekä uudenlaiseen työelämälähtöiseen ja käytännönläheiseen opiskeluun.

Opintojen edetessä opiskelijan taito suunnitella ja ohjata omaa opiskeluaan kasvaa. Opiskelijaa tuetaan tekemään tietoisia ja suunnitelmallisia valintoja koulutusohjelmaopinnoissa ja valinnaisopinnoissa.

Opintojen loppuvaiheessa ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaaja yhteistyössä tarkastavat, että opiskelijalla on kaikki opinnot suoritettu. Opinto-ohjaaja antaa ohjausta jatko-opintojen ja oman urapolun suunnittelussa. Ohjauksella tuetaan myös opiskelijaa hänen työuraansa liittyvissä ratkaisuissa sekä työelämään sijoittumisessa.”



Opiskelijan ohjaus terveydenhuoltoalalla

Tiainen toteaa väitöskirjassaan, että terveydenhuoltoalalla on monia opiskelijoiden ohjausmuotoja, mutta valitettavasti jatkuvasti lisääntyvän työmäärän ja vähenevien resurssien vuoksi opiskelijoiden ohjaus tulee jatkuvasti haastavammaksi.
Haastavuutta lisää myös jatkuva globalisoituminen, meillä on ollut opiskelijoita sairaalassa lähes kaikilta mantereilta. Kuten olen aikaisemmin todennut, kielitaito on hoitotyössä ratkaisevan tärkeä asia, onneksi nykynuoret ovat fiksuja ja nopeita oppimaan myös suomen kielen. Joskus ohjaustilanteissa on tarvittu englantia, mutta kaikesta on toistaiseksi selvitty.

Vuorovaikutteinen ohjaus

Sairaanhoitajaliiton mukaan tasa-arvoinen, kaksisuuntainen ja opiskelijan taustat huomioiva vuorovaikutus on keino, jolla ohjaussuhdetta rakennetaan. Vuorovaikutus, jossa opiskelijaa kuunnellaan, rohkaistaan ja hänelle annetaan palautetta, mahdollistaa hyvän ja luottamuksellisen ohjaussuhteen rakentumisen. Vuorovaikutus on muutenkin ohjaustilanteessa tärkeää ja mahdollisuuksien mukaan menemmekin rauhalliseen tilaan käymään asian ensin läpi opiskelijan kanssa, että mitä olemme seuraavaksi tekemässä, miten me asian suoritamme, kuinka ohjaamme potilasta ja miksi kyseinen toimenpide tehdään. Aina tämä ei ole vain valitettavasti mahdollista.

Kun saan kokeneena sairaanhoitajana täydellisen varmuuden siitä, että harjoittelussa oleva opiskelija hallitsee tietyn asian, voin päästää hänet tekemään nämä asiat omatoimisesti. Painotan kuitenkin sitä, että jos opiskelija ei ole jostakin asiasta 110% varma, niin täytyy kysyä ensin vakihenkilökunnalta, ennen kuin menee tekemään itsekseen mitään. Opiskelijat ovat kyllä hyvin ymmärtäneet tämän ja olen myöskin korostanut raportoinnin tärkeyttä. Eli ensin minun tulee hänen ohjaajanaan tietää että mitä opiskelija on itsekseen tehnyt. Tämän jälkeen asiat raportoidaan potilastietojärjestelmään ja mikäli on pikaisia toimenpiteitä vaativia asioita, otan tällöin ohjat käsiini ja konsultoin lääkäriä opiskelijan läsnä ollessa.

Siinä vaiheessa, kun opiskelijalla alkaa olla homma hanskassa, korostan hyvin paljon oma-aloitteisuutta. Kelloihin tulee vastata, toteuttaa potilaiden toiveita, siivota roskia, eritejätteitä ja työhuonetta. Potilaiden voinnin kysely ei ole koskaan väärin ja terveydenhuollon erilaisten mittareiden käyttäminen helpottaa taas potilaan luokittelua hoitajamitoituksia varten. Nykypäivänä ei enää todellakaan riitä, että osaa mitata ja hoitaa potilaan peruselintoimintoja, hygieniaa, ravitsemusta, nesteytystä, lääkitystä ym. vaan hoitajan työhön kuuluu todella paljon muutakin ja tämä on usein yllätys aloittelevalle alan opiskelijalle.

Koen, että vahva asiakaspalvelualan osaaminen ja kliinisen hoitoalan kokemukseni tulee helpottamaan mahdollista työtäni opettajana tai opetushoitajana, koska nyt reilun kymmenen vuoden aikana on tullut nähtyä ihan kaikki, mitä sairaalassa voi yleensä tapahtua.

Korostan opiskelijoille aina myös levon, huvin, ystävien ja harrastusten merkitystä. Tarkoitan tällä sitä, että ei kannata polttaa itseään heti kättelyssä loppuun sillä, että tekee ensin pitkän ja rasittavan työpäivän, jonka jälkeen opiskelee myöhään yöhön samaa asiaa, viikonloput mukaan lukien. Tämä on nimittäin ihan omakohtaisesti kokeiltu, eikä ollut millään tavalla hyvä idea.

Lähteet:

Tiainen, Arja-Irene. Sairaanhoitajaopiskelijoiden harjoittelun ohjauksen resurssit vähentyneet ja niissä on sairaalakohtaisia eroja. Väitöskirja, Itä-Suomen yliopisto, 2017

Stadian ohjaussuunnitelma

Ohjaus, tuttu mutta epäselvä käsite

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti